Maths Matters

Ewa Stawna, kurierzamojski.pl

W dniach 20-22 kwietnia w Zamościu odbył się finał XLIV Olimpiady Geograficznej.  Gospodarzem tego prestiżowego ogólnopolskiego konkursu było I Społeczne Liceum Ogólnokształcące w Zamościu.

Uczestnicy zawodów finałowych – najwybitniejsi pasjonaci nauk geograficznych szkół z całej Polski, zmagali się w zadaniach pisemnych, ustnych, terenowych. Brali udział także w wykładach oraz projekcjach filmowych.

Podczas uroczystego ogłoszenia wyników, w sali widowiskowej Klubu Batalionowego w Zamościu, obecni byli: Maciej Kopeć – Podsekretarz Stanu w MEN, Teresa Misiuk – Lubelski Kurator Oświaty, Zbigniew Podgórski – Przewodniczący Komitetu Głównego Olimpiady Geograficznej Tomasz Wites – Sekretarz Zarządu Polskiego Towarzystwa Geograficznego, Andrzej Wnuk – Prezydent Miasta Zamość, Agnieszka Kowal – Dyrektor Wydziału Oświaty Urzędu Miasta Zamość, Bogusław Klimczuk – Dyrektor I Społecznego Liceum Ogólnokształcącego w Zamościu, nauczyciele geografii, którzy przygotowali swoich uczniów do udziału w 44. Olimpiadzie Geograficznej oraz oczywiście Laureaci i Finaliści zawodów.

Rozdano dyplomy 21 laureatom i 102 finalistom z całej Polski. Laureaci – uczniowie tegorocznej – XLIV Olimpiady Geograficznej w Zamościu to:

Wiktor Odziemczyk – 121,5 pkt. (VIII Liceum Ogólnokształcące w Warszawie, mgr Małgorzata Cydejko),
Jakub Pypkowski – 114,5 pkt. ( VI Liceum Ogólnokształcące w Bydgoszczy, mgr Wojciech Olejniczak),
Antoni Bugaj – 109,5 pkt. ( V Liceum Ogólnokształcące w Warszawie, mgr Agnieszka Matysiak),
Wojciech Piątek – 107,5 pkt. ( III Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu, mgr Marta Helt),
Szymon Mol – 106 pkt. ( Liceum Ogólnokształcące Katolickiego Towarzystwa Kulturalnego w Bielsku-Białej, mgr Marek Wójtowicz),
Marcin Wicik – 105,5 pkt. ( I Liceum Ogólnokształcące w Akademickim Zespole Szkół Ogólnokształcących w Chorzwie, mgr Tomasz Fabjański),
Maciej Dercz – 104 pkt. ( III Liceum Ogólnokształcące w Gdyni, mgr Wiesław Kosakowski),
Konrad Janus – 103,5 pkt. (V Liceum Ogólnokształcące w Krakowie, mgr Edyta Osuch),
Patryk Klima – 103,5 pkt. (Liceum Ogólnokształcące w Zespole Szkół w Niepołomicach, mgr Barbara Wiśniowska, mgr Waldemar Maciuk),
Jakub Sobieraj – 103,5 pkt (V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu, mgr Ryszard Pawlak, mgr Paulina Kamieńska),
Mateusz Olszewski – 103 pkt. ( I Liceum Ogólnokształcące w Koszalinie, mgr Anna Gromadzka),
Patryk Mitka – 102,5 pkt. ( I Liceum Ogólnokształcące w Krakowie, mgr Andrzej Szostek),
Michał Żelazko – 102 pkt. ( V Liceum Ogólnokształcące w Krakowie, mgr Edyta Osuch),
Mateusz Kiczak – 100 pkt. (II Liceum Ogólnokształcące w Wałbrzychu, mgr Anna Wojtowicz),
Przemysław Mazur – 97,5 pkt. (III Liceum Ogólnokształcące w Katowicach, mgr Olga Bytniewska),
Rafał Wierciński – 97,5 pkt (II Liceum Ogólnokształcące w Białymstoku, mgr Małgorzata Błoszyńska),
Michał Pawłowski – 97 pkt. (V Liceum Ogólnokształcące w Krakowie, mgr Edyta Osuch),
Konrad Lukaj – 96 pkt. (VIII Liceum Ogólnokształcące w Krakowie, mgr Rafał Jankowski),
Krzysztof Kiśluk – 95,5 pkt. (I Liceum Ogólnokształcące w Białymstoku, mgr Anna Daniluk),
Wojciech Pawłowski – 94 pkt. (XIV Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu, mgr Andrzej Gościej),
Szymon Król – 93 pkt. (V Liceum Ogólnokształcace w Krakowie, mgr Edyta Osuch),

Nagrodę specjalną – dla najlepszego zawodnika z województwa lubelskiego wręczono Aleksandrze Tadewicz ( II LIceum Ogólnokształcące w Lublinie) z inicjatywy wiceprezesa Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Weksykologicznego ppłk Marka Kwietnia. Aleksandra w nagrodę otrzymała flagę z masztem.

Zamościanin, Michał Tyrka, uczeń I Liceum Społecznego, znalazł się w gronie finalistów jako pierwszoklasista. Już teraz Michał maturę z geografii ma „w kieszeni” z wynikiem 100%. Michała do olimpiady przygotowywał nauczyciel geografii Jacek Podkościelny.

W dniu 17 kwietnia 2018r I Społeczna Szkoła Podstawowa była organizatorem Turnieju Piłki Ręcznej Chłopców z okazji XXV-lecia Szkół Społecznych im. Unii Europejskiej w Zamościu. Turniej został rozegrany na obiektach OSiR w Zamościu w dwóch Kategoriach wiekowych: chłopcy urodzeni w 2006 i w 2004r. Każda Kategoria wiekowa liczyła 4 drużyny, łącznie w turnieju wzięło udział ok. 120 zawodników. System rozgrywek "każdy z każdym".

Nasze zespoły okazały się najlepsze w swoich kategoriach uzyskując następujące wyniki:

Rocznik 2006

• I SSP – SP-8 Zamość             4:2
  • SP-9 Zamość – I SSP             4:7
  • I SSP – SP-2 Zamość             5:1

Tabela Końcowa M06

1. I Społeczna Szkoła Podstawowa        6          16:7
  2. SP 2 Zamość                                         4          17:13
  3. SP 8 Zamość                                         2          11:16
  4. SP 9 Zamość                                         0          11:19

Królem strzelców został Gabryś Łoś (I SSP) 7 bramek

Najlepszym zawodnikiem Ignacy Pieczykolan z SP 8

Najlepszym bramkarzem Adam Radliński  I SSP

Szkołę reprezentowali: Radliński A., Łoś G., Abraszek M., Abraszek P.,  Sapuła F., Buczkowski M., Jakubowski K., Janiak M., Starmach A., Tęcza K., Zwolak J., trener Maciej Usidus.

Rocznik 2004

• I SSP   - SP Żdanów              17:6
  • SP Komarów – I SSP             10:13
  • I SSP – SP 3 Zamość             13:10

Tabela Końcowa M04

1. I Społeczna Szkoła Podstawowa       6          43:26
  2. SP Żdanów                                           3          26:35
  3. SP 3 Zamość                                        2          30:32
  4. SP Komarów                                        1          31:37

Królem strzelców Został Wiktor Wach  z I SSP 18 bramek w turnirju

Najlepszym zawodnikiem Mateusz Czerwonka z SP 3 Zamość

Najlepszym bramkarzem uznano Adama Łój z SP Komarów

Skład drużyny "Społeczniaka” Semczuk Marcin, Malec Julian bramkarze oraz Wach Wiktor, Gadaj Julian, Struk Mikołaj, Owsik Tomasz, Wojciechowski Jan, Lempert Bartek, Łyś Bartek, Majewski Tymoteusz, Surmacz Kacper, trener Wiesław Puzia.

Każdy zespół uczestniczący w turnieju oraz wyróżnieni zawodnicy otrzymali  pamiątkowe dyplomy i puchary, które wręczył Dyrektor Zespołu Szkół Społecznych im. Unii Europejskiej w Zamościu dr Bogusław Klimczuk.

Nad całością turnieju czuwali Piotr Podkościelny, Maciej Usidus i Wiesław Puzia

W piątek 06 kwietnia 2018r. uczniowie Szkoły Społecznej brali udział w Międzyszkolnym Turnieju Szachowym pamięci Dzieci Zamojszczyzny, zorganizowanym w MDK Zamość. Wśród najlepszych zawodników znaleźli się: w kategorii kl. I-IV szkoły podstawowe I miejsce zdobył Gabriel Flak, w kategorii szkoły ponadpodstawowe I miejsce zdobył Ton Ton. W klasyfikacji OPEN Ton Ton uplasował się na II miejscu.

W sobotę 14 kwietnia 2018r. odbył się 7 turniej z cyklu Grand Prix Zamościa w szachach. Złote medale w szachowej rywalizacji zdobyli: kategoria kl. I-IV szkoły podstawowe dziewczęta - Milena Kawka, w kategorii kl. I-IV szkoły podstawowe chłopcy - Gracjan Cybulski. Gratulujemy.

Bożena Dąbrowska

Sejm Rzeczpospolitej Polskiej ogłosił rok 2018, Rokiem Zbigniewa Herberta. Rok 2018 to także czas, w którym obchodzimy 100-lecie odzyskania przez Polskę suwerenności. Dlatego też tegoroczna edycja XVIII Ogólnopolskiego Festiwalu Herbertowskiego za motyw przewodni przyjęła - wolność.  Wymagała od uczestników interpretacji tego wielowymiarowego motywu. Zmierzyli się z tym, z sukcesem, uczniowie naszego liceum - Mateusz Antonow zajął II miejsce w kategorii muzycznej, a Kacper Lechowicz - III  miejsce w kategorii recytacji. Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.