Maths Matters

Bożena Wojciechowska

Uczniowie klas drugich ze Szkoły Podstawowej oficjalnie zostali czytelnikami Biblioteki Szkolnej. Tegoroczne wydarzenie miało miejsce 8 i 9 października 2019 r. Zanim jednak to się stało, dzieci poznały tajniki korzystania ze zbiorów bibliotecznych, terminy związane z książką oraz jak należy postępować z książkami i zachowywać się w bibliotece. Głównym punktem spotkania było złożenie przyrzeczenia przez dzieci, które obiecały, że będą przyjaciółmi książek czerpiącymi z nich mądrość i wiedzę, będą o nie dbać i szanować. Następnie każdy uczeń został uroczyście pasowany wielką księgą na czytelnika oraz otrzymał kartę biblioteczną. Na pamiątkę spotkania dzieci otrzymały książeczki. Nasi mali czytelnicy po raz pierwszy wypożyczyli też wybraną przez siebie książkę. Dla wielu jest to początek przygody z biblioteką, która mamy nadzieję będzie trwała latami. Życzymy im pasji czytelniczej!

I Społeczna Szkoła Podstawowa im. Unii Europejskiej w Zamościu, w ramach projektu DysTRANS Erasmus+, realizowanego wspólnie przez szkoły i instytucje edukacyjne z Turcji, Bułgarii, Rumunii, Włoch, Portugalii i Polski, zaprasza na konferencję upowszechniającą wyniki projektu „Uczeń z dysleksją w szkole i w domu”, która odbędzie się w dniu 21.09.2019 (sobota), w godz. 8.30 – 13.00, w Centrum Kultury Filmowej „Stylowy” w Zamościu, ul. Odrodzenia 9.

Czytaj więcej: Zaproszenie
Bożena Wojciechowska

W ramach współpracy z Książnicą Zamojską, Biblioteka Szkolna w dniu 1 października 2019 r. zorganizowała wyjście uczniów klas czwartych i piątych na przedstawienie w wykonaniu Teatru Edukacji i Profilaktyki „Maska” z Krakowa. Spektakl pt. „Zagubione sumienie” poruszał problem przemocy i agresji wśród młodzieży, a także braku szacunku dla innych. Artyści za pomocą dialogów i scenek sytuacyjnych wskazali młodym widzom, jak radzić sobie z różnymi objawami nietolerancji, przemocy i alienacji wśród młodzieży. Jak powinno się reagować, gdy komuś dzieje się krzywda i gdzie szukać potrzebnego wsparcia.

Czytaj więcej: Zagubione sumienie
Bożena Wojciechowska

W Książnicy Zamojskiej 27 września 2019 r. uczniowie klas pierwszych i drugich SP uczestniczyli w spotkaniu z Wojciechem Widłakiem. Autor ponad 30 książek, znany głównie z serii o Panu Kuleczce i Wesołym Ryjku, opowiedział dzieciom, skąd czerpie pomysły do swoich książek, pokazał im kaczkę Katastrofę, psa Pypcia i muchę Bzyk. Do tego celu wykorzystał ,,Worek Pomysłów” uszyty przez Elżbietę Wasiuczyńską, ilustratorkę książek. Rekwizyty z worka posłużyły najmłodszym do tworzenia skojarzeń przydatnych przy opowiadaniu ciekawych historii. Przy użyciu pacynek młodzi widzowie mogli stworzyć mini-teatrzyk.
Po spotkaniu uczestnicy mieli chwilkę na rozmowy z Wojciechem Widłakiem i autograf Autora. Wydarzenie zrealizowano w ramach projektu „PoCiąg do Czytania” organizowanego przez Oddział dla Dzieci i Młodzieży Książnicy Zamojskiej. W spotkaniu wzięło 72 uczniów.