Maths Matters

Po raz 5 nauczyciele, uczniowie i rodzice z Szkół Społecznych w Zamościu włączyli  się w wielkie Igrzyska w czynieniu dobra - Kampania Kilometry Dobra, organizowana przez Polskie Stowarzyszenie na rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną Koło w Zamościu.  Rekordową kwotę jaką zebrano podczas kampanii organizując różnego rodzaju przedsięwzięcia to - 4 157, 96 zł! Wszystko to dzięki niezwykłemu zaangażowaniu i przeróżnym, ciekawym pomysłom jakie pojawiły się na drodze do realizacji celu. To wspaniały przykład jak połączyć walory edukacyjne z działaniem praktycznym, w tym przypadku wsparciem Osób  z niepełnosprawnością intelektualną. Gratulujemy wszystkim naszym uczestnikom akcji za tak aktywnie włączenie się Kampanię!

W kwietniu bieżącego roku nastąpiło podsumowanie XVIII edycji WOJEWÓDZKIEGO KONKURSU TWÓRCZOŚCI "Zawsze niech będzie...”. W kategorii plastycznej nagrodzeni i wyróżnieni zostali nasi uczniowie ze szkoły podstawowej:

• KAROL GAWRON – I miejsce,
  • SYLWIA GARDIASZ – III miejsce,
  • NICOLA GROSZAK – wyróżnienie.

Uczniowie pracowali pod kierunkiem Małgorzaty Wiśniewskiej.

Bożena Wojciechowska

W ramach cyklu pn. „Ludzie z pasją” 15 marca 2019 r. w Bibliotece Szkolnej odbyło się spotkanie z sędzią Sądu Rodzinnego w Zamościu, prezeską Stowarzyszenia Sędziów Rodzinnych w Polsce, laureatką nagrody Obywatelskiego Sędziego roku 2018* - Dorotą Hildebrand-Mrowiec. W spotkaniu uczestniczyli uczniowie liceum z klas humanistycznych, dzięki któremu mogli dowiedzieć się więcej o pracy sędziego. Gość spotkania zaintrygował uczestników ciekawymi historiami związanymi z wykonywanym zawodem, opowiedział o początkach swojej kariery, a także ujawnił kilka interesujących faktów z jego życia codziennego. Pani Hildebrand-Mrowiec oprócz pracy ma wiele innych pasji: czyta książki, uprawia sport, podróżuje. Spotkanie niewątpliwie rozjaśniło przyszłą ścieżkę niektórym humanistom, a innym dało możliwość poznania ciekawej osoby.

Oskar Korczyński kl. 2C LO

Czytaj więcej: Sędzia, której zależy

W dniu 17.05.19 r. uczniowie klas VII i VIII mieli niepowtarzalną okazję spotkania w zamojskim BWA  z Edwardem  Lutczynem - artystą plastykiem, wybitnym ilustratorem i projektantem, autorem niezliczonych rysunków satyrycznych, karykatur, ilustracji do książek oraz plakatów.  Dorobku artystycznego autora nie sposób opisać  jednym zdaniem. Jego skala, artyzm i mistrzostwo budzi szczery i ogromny podziw. Artysta jest zdobywcą wielu nagród i wyróżnień, na swoim koncie ma ponad 60 wystaw indywidualnych i udział w ponad 120 wystawach zbiorowych w kraju i za granicą.

Pan Lutczyn na spotkaniu z młodzieżą opowiadał o swojej pracy twórczej - prawdziwej życiowej pasji. Świadectwem tego są jego prace, których część można było obejrzeć  na wystawie pod tytułem "Groch z kapustą na słodko". Ponadto młodzież miała możliwość uczestniczenia w warsztatach poprowadzonych przez artystę, podczas których mogła brać osobisty udział w działaniach plastycznych pod kierunkiem Mistrza.

Korzystając z obecności w BWA i gościnności gospodarzy, uczniowie mogli obejrzeć również wystawę prac Jana Dobkowskiego, artysty zajmującego się grafiką, malarstwem, rysunkiem i tworzeniem aranżacji przestrzennych. "Mały wszechświat w wielkim mieście" to tytuł wystawy, która prezentowała przepiękne, wysublimowane akwarele artysty. W świat tych wyjątkowych dzieł sztuki, wprowadził młodzież Pan Jerzy Tyburski – dyrektor BWA i artysta plastyk, który przybliżył uczniom postać autora prezentowanych prac i pozwolił im zrozumieć przesłanie na pozór abstrakcyjnych kompozycji, które w istocie są apoteozą natury.

W piątek 22 lutego 2019 roku odbyły się w Wysokiem Mistrzostwa Gminy Zamość w Szachach pod Patronatem Wójta Gminy Zamość. Pierwsze miejsce i tytuł Mistrzyni Gminy Zamość zdobyła uczennica Szkoły Społecznej Milena Kawka. Nadmienić należy, że Milena tytuł mistrzowski zdobyła także w ubiegłym 2018 r. Gratulujemy!!!