Virtual Reality Class for Us

Szanowni Rodzice

Syndyk Masy Upadłości PKS Zamość Sp. z o.o. poinformował szkoły o zaprzestaniu z dniem 11.01.2020 świadczenia usług przewozowych.

Z uwagi na powyższe od 27.01.2020 (pierwszy dzień po feriach zimowych) Szkoły Społeczne będzie obsługiwał nowy przewoźnik: Usługi Transportowe Marcin Skiba.

ZAKRES DOWOZU NIE ZMIENIA SIĘ (linie szkolne, wf) !!!!

Nie planujemy zmian w trasach linii, przystankach czy godzinach odjazdu. Przewoźnik udostępnia autobusy marki RENAULT (prosimy o przekazanie jej informacji uczniom korzystającym z dowozu) - prosimy także o zwrócenie uwagi na wsiadanie do właściwego pojazdu (duży autokar RENAULT).

Pragniemy także przekazać, że mogą zmienić się (z uwagi na remont ul. Lubelskiej oraz korki przy wjeździe do szkoły) miejsca wysiadania uczniów rano (będziemy szukać optymalnego rozwiązania).

Po południu linie odjeżdżają bez zmian z ul. Koszary.

Bogusław Klimczuk
Dyrektor

Z wielką przyjemnością informujemy, że kolejny rok z rzędu I Społeczne Liceum Ogólnokształcące im Unii Europejskiej uzyskało bardzo wysokie lokaty w prestiżowym rankingu Perspektyw. W obszarze rankingu głównego nasze liceum uplasowało się na 61 miejscu w Polsce i na 3 województwie lubelskim. W zakresie rezultatów egzaminów maturalnych zajęliśmy 54. miejsce w Polsce.

W tym miejscu składamy wyrazy wielkiego szacunku i podziękowania wszystkim nauczycielom naszej szkoły za wkład pracy, zaangażowanie dzięki, którym możemy się wspólnie cieszyć z tak wspaniałego wyniku. Dziękujemy.

Więcej informacji:

Szanowni Państwo,

bardzo prosimy rodziców, opiekunów i uczniów do zarejestrowania się w systemie.

Jakie czynności należy wykonać, aby otrzymać dostęp do e-dziennika?

1. Należy przekazać wychowawcy lub sekretarzowi szkoły adres e-mail. Po wprowadzeniu adresu e-mail do bazy użytkowników można rozpocząć aktywację konta użytkownika.
  2. Tworzenie konta wykonuje każdy użytkownik samodzielnie. Rozpoczynamy od wpisania w przeglądarce internetowej adresu https://uonetplus.vulcan.net.pl/zamosc lub kliknięcie ikony e-dziennik na naszej stronie www.unia.zam.pl
  3. Nazwą użytkownika jest adres mailowy Państwa, który przekazaliście Państwo wychowawcy lub sekretarzowi szkoły. Podczas tworzenia konta na skrzynkę poczty zostanie przysłana wiadomość z linkiem autoryzującym użytkownika.
  4. Kolejność rejestracji użytkownika jest opisana i zilustrowana w poniższym poradniku na stronach 1-5 (podrozdział Tworzenie hasła dostępu do witryny UONET+) http://aplikacje.vulcan.pl/uonetplus/jakrozpoczacpracezuonetplus.pdf lub w filmie umieszczonym pod linkiem https://www.vulcan.edu.pl/strona/jestem-uczniem-448#logowanie

W przyszłym tygodniu planujemy pierwsze spotkania klasowe:

Klasa "0" - termin spotkania klasowego będzie podany odrębnie przez Panią Mirosławę Muda

Szkoła podstawowa (SP) 11.09.2019 (środa)

Spotkania klasowe dla rodziców:

• SP kl. 1-3 - godz. 16.00, budynek Koszary 9,
  • SP Kl. 4-6 - godz. 17.00, budynek Koszary 15,
  • SP Kl. 7-8 - godz. 17.00, budynek Koszary 54. Po spotkaniach klasowych szkolenie dla rodziców uczniów przystępujących do egzaminu ósmoklasisty 2020.

Liceum (LO) 12.09.2019 (czwartek)

Spotkania klasowe dla rodziców:

• LO trzyletnie klasy 1. godz. 16.00 - spotkanie ogólne, Hotel Carskie Koszary, następnie spotkania z wychowawcami w klasach, budynek Koszary 14,
  • LO trzyletnie klasy 2-3, 16.00 = spotkania z wychowawcami w klasach, Budynek Koszary 14. Po spotkaniach klasowych szkolenie dla rodziców maturzystów.
  • LO czteroletnie godz. 17.00 - spotkanie ogólne, Hotel Carskie Koszary, następnie spotkania z wychowawcami w klasach, budynek Koszary 16.

Ubezpieczenia NNW

Ministerstwo Edukacji Narodowej zwraca uwagę Dyrektorom i rodzicom, że ubezpieczenia szkolne NNW są dobrowolne a Dyrektor Szkoły nie jest upoważniony do podejmowania działań w tym zakresie. (link: https://kuratorium.kielce.pl/31874/informacja-men-w-sprawie-ubezpieczenia-od-nastepstw-nieszczesliwych-wypadkow-nnw-dzieci-i-mlodziezy-szkolnej/).

Z uwagi na powyższe w roku szkolnym 2019/2020 kwestie ubezpieczeń NNW uczniów pozostawiamy rodzicom i nie planujemy działań w tym zakresie. Rodzice mogą dokonać takiego ubezpieczenia samodzielnie, wybierając najbardziej korzystną dla siebie ofertę lub tez nie ubezpieczać uczniów w ogóle.

Jak wynika z w/w informacji ubezpieczenie NNW jest dobrowolne a w statutach i innych dokumentach Szkół Społecznych w Zamościu nie ma szczególnych regulacji w tym zakresie i szkoły nie będą go wymagać. W przypadku wyjazdów  zagranicznych uczniów w ramach projektów będą oni ubezpieczani na koszt projektów (ubezpieczenie obowiązkowe).

Łącząc wyrazy szacunku

Bogusław Klimczuk