Virtual Reality Class for Us

W dniu 27.11.2022 I Społeczne Liceum Ogólnokształcące im. Unii Europejskiej w Zamościu gościć będzie Pana Horsta Köhlera, byłego Prezydenta Niemiec, Pana Dariusza Pawłosia, nowo nominowanego Ambasadora Rzeczypospolitej Polskiej w Berlinie, Pana Davida Gregosza, Dyrektora Fundacji Konrada Adenauera w Polsce oraz Pana Gerharda Bauera, Starostę Powiatu Schwabisch Hall wraz z delegacją. Wymienione powyżej osoby odwiedzają Zamojszczyznę w związku z 80 rocznicą rozpoczęcia wysiedleń (Skierbieszów) i zechciały przyjąć zaproszenie do naszego liceum, by spotkać się z uczniami i nauczycielami.

Temat spotkania: Polska, Ukraina, Niemcy – perspektywy młodzieży w otwartej Europie.

Z dumą informujemy, że I Społeczne Liceum Ogólnokształcące im. Unii Europejskiej w Zamościu zostało uhonorowane Europejską Nagrodą za Innowacyjność w Nauczaniu (European Innovative Teaching Award - EITA). Komisja Europejska doceniła pracę nauczycieli w projekcie „MOST Między Otwartością, Szacunkiem, Tożsamością”, którego koordynatorem była Pani Katarzyna Garbacik, nauczycielka I Społecznego Liceum Ogólnokształcące im. Unii Europejskiej w Zamościu. W jego realizację ze strony Społeczniaka zaangażowane były następujące osoby:  Katarzyna Athiana, Ewa Kowalczyk, Aneta Filipiuk-Kusz, Elżbieta Tyburska, Anetta Kotlińska, Bogusława Denys, a ich pracę wspierał dyrektor Bogusław Klimczuk.

W projekcie MOST,  poruszającym temat wielokulturowości i tożsamości narodowej, wykorzystano metodę uczenia się przez przeżywanie, dzięki której uczestnicy znaleźli się w sytuacjach wywołujących silne emocje, co przełożyło się na lepsze zrozumienie trudnej sytuacji uchodźców. Doskonalili też swoje umiejętności językowe, stali się bardziej tolerancyjni i wyrozumiali wobec osób innego pochodzenia etnicznego i kulturowego. Projekt realizowany z partnerskimi szkołami z Niemiec, Włoch, Francji i Grecji.

Europejska Nagrodą za Innowacyjność w Nauczaniu (European Innovative Teaching Award – EITA) to wyróżnienie przyznawane przez Komisję Europejską, ustanowione Komunikatem w sprawie Europejskiego Obszaru Edukacji. EITA jest skierowana do środowiska nauczycielskiego i szkół.
Służy uhonorowaniu wyróżniających się praktyk dydaktycznych opracowanych w ramach programu Erasmus+ oraz wyrażeniu uznania dla pracy nauczycieli i szkół, którzy wnieśli wyjątkowy wkład w rozwój tego zawodu.
Nagrody przyznawane są szczególnie wyróżniającym się projektom Erasmus+ realizowanym w obszarach edukacji szkolnej oraz kształcenia i szkoleń zawodowych w czterech kategoriach:

•     edukacja wczesnoszkolna;
  •     szkoły podstawowe;
  •     szkoły ponadpodstawowe;
  •     szkoły branżowe i techniczne.

Tematem przewodnim edycji 2022 była: „wspólna nauka, promowanie kreatywności i rozwój zrównoważony”.

Udział w Konkursie nie wymagał samodzielnego zgłoszenia.

Uczestnicy zostali wyłonieni z puli najlepiej ocenionych projektów Erasmus+ w akcjach KA1 oraz KA2, spośród projektów, które rozpoczęły się pomiędzy 2017 a 2021 rokiem i na dzień ogłoszenia konkursu zostały zakończone i rozliczone. Kwalifikacje do udziału w Konkursie przeprowadziła Narodowa Agencja Programu Erasmus+ i Europejskiego Korpusu Solidarności.

W czwartek 17. czerwca o godz. 10.40 (na czwartej lekcji), w sali gimnastycznej, odbędzie się rozdanie nagród w Międzynarodowym Konkursie Języka Angielskiego 'The Big Challenge'.
Zapraszamy wszystkich uczniów, którzy wzięli udział w edycji 2020 i 2021. Do zobaczenia!

14 września /środa/

• klasy 1-3, godzina 16.00
  • klasy 4-8, godzina 17.00

klasy VIII (sala 322)

• 17.30 - spotkanie związane z wyjazdem projektowym (Bogusław Klimczuk)
  • około 18.00 - spotkanie związane z organizacją oraz procedurami dostosowania formy i warunków przeprowadzenia egzaminów E8 w roku szkolnym 2022/2023 (Andrzej Garbacik)

15 września /czwartek/

• II-IV klasy liceum, godzina 17.00,
  • rodzice klas I, godzina 17.00, sala konferencyjna hotelu "Carskie Koszary", wspólne spotkanie z dyrektorem oraz wychowawcami. Po spotkaniu przejście z wychowawcą na spotkanie klasowe,

Uroczystości zakończenia roku szkolnego 2020/2021 odbędą się  w dni 25 czerwca 2021r. /piątek/ wg następującego porządku:

9.00 - uroczyste podsumowanie roku szkolnego 2020/2021 dla klas 0, I-VIII SP - uroczysta akademia, spotkania z wychowawcami  w klasach.

10.00 - Msza Święta z okazji zakończenia roku szkolnego 2020/2021.

11.00 - uroczyste podsumowanie roku szkolnego 2020/2021  dla klas I-II LO - uroczysta akademia, spotkania z wychowawcami  w klasach.