.

W dniach 1-4 października 2017 nauczyciele reprezentujący szkoły partnerskie w ramach Erasmus+ ‘Smarter…Greener…Safer…’ uczestniczyli w pierwszym międzynarodowym spotkaniu projektowym organizowanym przez I Społeczną Szkołę Podstawową. Grupę gości stanowiło po dwóch nauczycieli ze szkół: Emakosken koulu z Finlandii (Nokia), Istituto Comprensivo Madonna della Camera z Włoch (Monteparano), l. osnovna škola Čakovec z Chorwacji (Čakovec) oraz Agrupamento de Escolas de Vila Nova de Paiva z Portugalii (Vila Nova de Paiva). Koordynatorzy spotkali się, aby szczegółowo omówić działania zaplanowane w ramach projektu, a także przedyskutować harmonogram spotkań międzynarodowych. Spotkanie było również doskonałą okazją dla uczniów Zespołu Szkół Społecznych do rozmowy z nauczycielami z różnych krajów europejskich oraz wymiany opinii dotyczących współpracy międzynarodowej w ramach projektu. Jak zaznaczali nauczyciele z Portugalii, jednym z najważniejszych celów projektu  jest propagowanie wśród młodych ludzi zachowań pro-środowiskowych i ekologicznych, ponieważ nasza planeta tego bardzo potrzebuje. „Możemy zrobić dużo dla naszej planety i następnych pokoleń, od nas zależy przyszłość tego świata, nie możemy być obojętni, musimy działać”, mówili partnerzy z Włoch. Jak podkreślali wszyscy, jednym z głównych założeń projektu jest stworzenie zgranej międzynarodowej społeczności, która może dzielić się doświadczeniami i dobrymi praktykami różnych środowisk. Spotkanie było też doskonałą okazją do wymiany doświadczeń oraz zapoznania się przez gości międzynarodowych z funkcjonowaniem szkoły polskiej. Wizytę w I Społecznej Szkole Podstawowej uświetnili uczniowie, którzy swoimi występami artystycznymi oraz znajomością języka angielskiego wywarli na gościach wielkie wrażenie. 3 października 2017r. zagraniczni goście oraz przedstawiciele I Społecznej Szkoły Podstawowej zostali zaproszeni do zamojskiego Ratusza, gdzie spotkali się z Prezydentem Zamościa Andrzejem Wnukiem oraz panią Agnieszką Kowal, Dyrektor Wydziału Oświaty. Goście mieli okazję zapoznać się ze  specyfiką pracy w zakresie edukacji w naszym regionie oraz wymienić się poglądami i doświadczeniami w tym zakresie. Wielkie wrażenie wywarła na grupie zagranicznych gości architektura Zamościa, a także uroki Roztoczańskiego Parku Narodowego, na terenie którego odbędzie się część działań projektowych z udziałem międzynarodowych grup uczniów, których I Społeczna Szkoła Podstawowa gościć będzie już w marcu 2018r. Nauczyciele z krajów partnerskich pozostają w ścisłym kontakcie, dokładając wszelkich starań, aby realizacja projektu przebiegała sprawnie i sprzyjała międzynarodowej współpracy.