Laureat Olimpiady Chemicznej 2018

Bożena Wojciechowska

Kochani Czytelnicy,

zapewne już przeczytaliście wypożyczone książki z biblioteki, dlatego śpieszę w tym niełatwym czasie  z nowymi propozycjami. W zasobach Internetu można odnaleźć wiele interesujących źródeł z bezpłatnymi i legalnymi e-bookami. Bogate zasoby (zdigitalizowane książki, mapy, grafiki, dokumenty audiowizualne, artykuły, prace naukowe i popularnonaukowe, rękopisy iluminowane, najstarsze polskie książki drukowane, ryciny, rysunki oraz publikacje popularne – pocztówki, stare elementarze, książki dla dzieci, książki kucharskie itp.) dostępne są w bibliotekach cyfrowych. Polecam również polskie filmy i spektakle teatralne. Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Polecana netografia

• Polska Biblioteka Cyfrowa POLONA
    POLONA to jedna z najnowocześniejszych bibliotek cyfrowych na świecie i jednocześnie największa tego typu biblioteka w Polsce. Biblioteka Narodowa udostępnia w serwisie nie tylko swoje zbiory, ale też obiekty innych instytucji. POLONA umożliwia użytkownikom tworzenie własnych kolekcji, pracę z aktywną warstwą tekstową, dodawanie notatek i zakładek do obiektów. Zbiory POLONY to cały przekrój dziedzin i epok. Panel prasy umożliwia dostęp do cyfrowych kopii prasy codziennej przez wbudowany kalendarz. Większość udostępnionych zbiorów należy do domeny publicznej, dzięki czemu można je za darmo pobierać i dowolnie wykorzystywać.
  • Biblioteka Wolne Lektury
    Utworzony przy współpracy z Biblioteką Narodową serwis oferujący szkolne lektury w formacie elektronicznym, które można przeglądać on-line, a także m.in. ściągnąć na twardy dysk komputera.  Każda z e-książek jest uzupełniona przypisami i komentarzami. Teksty lektur można przeszukiwać pod kątem występujących w nich motywów literackich, powiązań z innymi książkami, przynależności gatunkowej i rodzajowej itp.
Czytaj więcej: Biblioteki cyfrowe
Magdalena Waśniowska

Zwierzogród

Film animowany o marzeniach.

W głowie się nie mieści

Film animowany o tym jak działają nasze emocje.

Ralph Demolka

Film animowany o samoakceptacji i przyjaźni.

Dom

Fil animowany o istocie rodziny i współdziałaniu w grupie.

Kraina cudów

Film animowany o sile optymizmu.

Balerina

Film animowany o spełnianiu marzeń.

Krudowie

Film animowany o wartości jaką jest rodzina  i przyjaźń.

Wall-e

Film animowany o dbaniu o świat i sile miłości.

Sekrety morza

Film animowany o miłości, tęsknocie i rodzinie.

Rodzinka Robinsonów

Film animowany o pokonywaniu trudności i dążeniu do celu.

Lilo i Stich

Film animowany o prawdziwej przyjaźni i rodzinie.

Odlot

Film animowany o marzeniach.

Coco

Film animowany opowiadający o marzeniach, sile tradycji i rodzinie.

Cudowny chłopak

Film familijny, opowieść o akceptacji, inności i tolerancji.

Podaj dalej

Film familijny o radości z pomagania innym.

Opowieści z Narnii

Film familijny o odwadze, pokonywaniu trudności i sile rodziny.

Most do Terabithii

Film familijny o przyjaźni i roli wyobraźni w radzeniu sobie z trudnościami.

Charlie i fabryka czekolady

Film familijny o sile marzeń.

Niania McPhee

Film familijny o rodzinie, posłuszeństwie i przyjaźni.

Klasy 6+

Miasto cienia

Film familijny o przyjaźni i konieczności niesienia pomocy drugiemu człowiekowi.

Klasy 6+

Ósmoklasiści nie płaczą

Film obyczajowy o przyjaźni i walce z chorobą.

Gwiazd naszych wina

Film obyczajowy o walce z chorobą, pierwszej miłości i przyjaźni.

Bez mojej zgody

Film obyczajowy o życiu rodziny w obliczu choroby, bezsilności i trudnych wyborach.

Szkoła bez nazwy

Film obyczajowy o zaangażowaniu, determinacji i walce z przeciwnościami losu.

W sobotę 07 marca 2020 roku odbył się w Muzeum Szachy Świata w Zamościu  Miejski Turniej Szachowy "Wilczym Tropem". W zawodach uczestniczył także uczeń Szkoły Społecznej klasy III nauczanie początkowe Oliwier Kubina.

Oliwier zadebiutował w turnieju zajmując bardzo wysoką lokatę. Uplasował się na III miejscu w kategorii klasy I-III szkoły podstawowe.

Gratulacje.

Z przyjemnością informujemy, że Jakub Ukalski zdobył tytuł Halowego Mistrza Województwa Lubelskiego kadetów w grze pojedynczej i podwójnej w tenisie ziemnym. Serdeczne gratulacje i życzenia kolejnych wygranych.

Andrzej Czochra

18 lutego 2020 r. odbyła się kolejna, już 3 Zamojska Szkolna Liga Szachowa i Mała Zamojska Szkolna Liga Szachowa. W turnieju wystartowały trzy drużyny ze Szkoły Społecznej. Drużyna w składzie Kamil Cisek, Adrian Michalski i Maciej Stańczuk zdobyła złoty medal. Drużyny druga i trzecia z nauczania początkowego zdobyły srebro i brąz. Nauczanie początkowe reprezentowali: Krzysztof Tułecki, Jan Kuniszyk, Jakub Sochan, Oliwier Kubina, Natalia Czajkowska. Gratulujemy.