start

Natalia Lewkowicz, przedruk z kurierzamojski.pl

25-lecie istnienia szkoły to nie byle co, dlatego z tej okazji Zespół Szkół Społecznych im. Unii Europejskiej w Zamościu zorganizował w Klubie Batalionowym Konkurs Piosenki Europejskiej, adresowany do uczniów z terenu województwa lubelskiego. Uczestnicy zmagali się z wybranymi przez siebie piosenkami z naszego kontynentu.

Wydarzenie było oceniane w dwóch kategoriach – szkoła podstawowa i gimnazjum. Udział wzięło w nim 76 osób. W kategorii szkoły podstawowe trzecie miejsce wyśpiewała Oliwia Ziarkiewicz (SP Wysokie), drugie powędrowało do Wiktorii Czerniak (SP 7 Zamość), natomiast pierwsze miejsce otrzymała Zuzanna Tychmańska (ZSM 3 Hrubieszów). Jury przyznało także wyróżnienia dla Anny Łuczuk (SP 9 Zamość), Dominiki Krawiec (ZSM 3 Hrubieszów) oraz duetu – Oliwii Bielec i Karoliny Flis (SP 7 Zamość). Zwyciężczyni zaśpiewała piosenkę pod tytułem „Happy Working Song” z filmu „Zaczarowana”.

W drugiej kategorii wyróżniono Zuzannę Gałan (GIM 1 Zamość) i Julię Jadczyszyn (GIM 1 Tomaszów Lub.), natomiast na podium stanęły od 3 miejsca: Zuzanna Tadeusz (GIM 5 Zamość), Karolina Szeremeta (GIM Komarów Osada) oraz zespół „One” (ZSM 3 Hrubieszów), który zaprezentował utwór Eda Sheerana „Perfect”. Jednak to nie pierwsze miejsce miało największą wartość. W kategorii gimnazjów przyznano jeszcze jeden, specjalny rodzaj wyróżnienia – Grand Prix. Jest to nagroda gwarantująca bezpłatną naukę w społecznym liceum. Bilet o wartości 18 tysięcy złotych otrzymała Aleksandra Bełz (GIM 1 Zamość).

W jury zasiadali: przewodnicząca Ewa Jagielska, nauczyciel Państwowej Szkoły Muzycznej I i II stopnia w Zamościu, członkowie: Eliza Holko, nauczyciel Państwowej Szkoły Muzycznej I i II stopnia w Zamościu, Małgorzata Bzówka, dyrektor Wydziału Kultury i Sportu Urzędu Miasta Zamość i ks. Sławomir Korona, nauczyciel Zespołu Szkół Społecznych im. Unii Europejskiej w Zamościu.

Zarówno jury, jak i wokaliści uważają, że konkurs był przygotowany na bardzo wysokim poziomie. Oczywiście ważną rolę odegrała profesjonalność artystów. Ponieważ był to konkurs wokalny, jury najbardziej zwracało uwagę na czystość intonacji. Ważne było też frazowanie, artykulacja, dynamika, dobór repertuaru, a także postawa sceniczna. Według tych kryteriów sędziowie przyznawali maksimum 25 punktów dla każdego wykonawcy. Uczestnicy podołali zadaniu – pojawiały się wykonania wielogłosowe, akompaniament na żywo. Była możliwość posłuchania piosenek po polsku, włosku, angielsku i francusku.

Konkurs odbył się pod honorowym patronatem prezydenta Miasta Zamość, zaś patronat medialny sprawowało Katolickie Radio Zamość. Prowadzącymi imprezę byli Przemek Lewandowski i Magdalena Kędrak, gimnazjaliści Społeczniaka.