Sukcesy licealistów w roku szkolnym 2016/2017.

Jak co roku uczniowie naszej szkoły z klas IV-VI zaangażowali się w tworzenie świątecznej paczki słodyczy dla dzieci z Domu Dziecka w Zamościu. Tym razem w akcji wzięły udział klasy: IVa, IVb oraz VIb. Dzieci przygotowały słodki upominek tuż przed świętami Bożego Narodzenia, aby pod choinką wychowanków zamojskiego Domu Dziecka nie zabrakło słodyczy. Nasi uczniowie z dużym entuzjazmem włączyli się w zbiórkę łakoci, pragnąc w ten sposób podzielić się z rówieśnikami radością przeżywanych świąt.

Bożena Wojciechowska

W ramach cyklu „Ludzie z pasją” 22 października 2018 r. w Bibliotece Szkolnej odbyło się spotkanie z Przemysławem Portusiem - emerytowanym policjantem, ekspertem z zakresu kryminalistyki, pasjonatem genealogii.
Podczas spotkania poszerzyliśmy swoją wiedzę na temat grafologii w kryminalistyce, czyli techniki śledczej zwanej ekspertyzą pismoznawczą polegająca na badaniu autentyczności pisma i ustalaniu tożsamości jego autora, bądź potwierdzeniu lub wykluczeniu osoby z kręgu podejrzanych. Zaproszony gość opowiadał nam o swojej młodości, o swoich harcerskich historiach, początkach w pracy, a także wiele o swojej rodzinie. Zachęcał do poszukiwań informacji dotyczących swoich przodków. Jesteśmy bardzo zadowoleni ze spotkania i mamy nadzieję, że nie był to ostatni raz, kiedy mogliśmy posłuchać ciekawostek na temat grafologii i genealogii.

Katarzyna Jaczyńska i Nina Kowalczyk kl. 3C GIM.

Bożena Wojciechowska

W ramach współpracy Biblioteki Szkolnej z Książnicą Zamojską uczniowie klasy 6B w dniu 24 października 2018 r. uczestniczyli w warsztatach literacko - recytatorskich. Uczniowie mieli okazję nauczyć się świadomego, dynamicznego operowania oddechem, przygotowania tekstu do interpretacji, wykonać ćwiczenia z zakresu poprawnej wymowy, skupić swoją uwagę na ruchu ciałem. Prowadząca zajęcia – Pani Anna Batorska – Smyk przygotowała wiele ćwiczeń, z którymi dzieci spotkały się po raz pierwszy. Mimo trudności, nawet te najbardziej skomplikowane wszyscy wykonywali chętnie.
Celem warsztatów było też pokonywanie tremy przed publicznymi wystąpieniami, wzmacnianie poczucia własnej wartości, rozwijanie wrażliwości emocjonalnej oraz odwołanie się do indywidualności przy jednoczesnym poszanowaniu odrębności innych. Pani Smyk zachęcała dzieci do samokształcenia, stałego rozwoju własnej osobowości, wypracowania różnorodnych sposobów radzenia sobie z nieśmiałością oraz kształtowania umiejętności posługiwania się językiem ojczystym.

W poniedziałek 19.11.2018 r. odbyła się w Zamościu LICEALIADA Szachowa. W eliminacjach miejskich drużyna LO ze Społeczniaka w składzie: Katarzyna Jabłońska, Jan Skwarek, Michał Skwarek, Karol Wolczyk uplasowała się na drugim miejscu. Gratulujemy.

Z okazji 100 lecia odzyskania przez Polskę niepodległości uczniowie liceum, gimnazjum oraz szkoły podstawowej przygotowali pod kierunkiem pani Bożeny Dąbrowskiej, pani Marty Wiśniewskiej oraz pani Małgorzaty Wiśniewskiej uroczystą akademię okolicznościową. Młodzi artyści zaprezentowali piękne wykonania pieśni, piosenek i wierszy, które towarzyszyły w ważnych momentach historii naszej Ojczyzny - "Pieśń konfederatów barskich", "Boże coś Polskę", "Kto ty jesteś", "Flaga", "Ojczyzna", "Póki w narodzie", "Białe róże", "Rok 1935", "Modlitwa", "Nim wstanie dzień", "Modlitwa do Matki Bożej", "Warszawo ma", "Byłeś jak wielkie stare drzewo", "Nie mam czasu dla ciebie", "Psalm stojących w kolejce", "Jutro to może być za późno", "Polska", "Jaworze rodzinny". W spektaklu udział wystąpili: Kamila Śledż, Kacper Pawelec, Mateusz Antonow,  Krystian Lipiec, Mateusz Parasiewicz, Konrad Wójcik, Zofia Brogowska, Kacper Lechowicz, Katarzyna Jaczyńska, Gabriela Nowosad, Zuzanna Wyszyńska, Pan Piotr Wyszyński, Julia Ogonowska. Oprawę mulitimedialną do prezentowanych utworów przygotowali Hubert Bednarz oraz Jakub Cholewa. Serdecznie dziękujemy!!!