Sukcesy licealistów w roku szkolnym 2016/2017.

Bożena Wojciechowska

W ramach cyklu pn. „Ludzie z pasją” 15 marca 2019 r. w Bibliotece Szkolnej odbyło się spotkanie z sędzią Sądu Rodzinnego w Zamościu, prezeską Stowarzyszenia Sędziów Rodzinnych w Polsce, laureatką nagrody Obywatelskiego Sędziego roku 2018* - Dorotą Hildebrand-Mrowiec. W spotkaniu uczestniczyli uczniowie liceum z klas humanistycznych, dzięki któremu mogli dowiedzieć się więcej o pracy sędziego. Gość spotkania zaintrygował uczestników ciekawymi historiami związanymi z wykonywanym zawodem, opowiedział o początkach swojej kariery, a także ujawnił kilka interesujących faktów z jego życia codziennego. Pani Hildebrand-Mrowiec oprócz pracy ma wiele innych pasji: czyta książki, uprawia sport, podróżuje. Spotkanie niewątpliwie rozjaśniło przyszłą ścieżkę niektórym humanistom, a innym dało możliwość poznania ciekawej osoby.

Oskar Korczyński kl. 2C LO

Czytaj więcej: Sędzia, której zależy

W piątek 22 lutego 2019 roku odbyły się w Wysokiem Mistrzostwa Gminy Zamość w Szachach pod Patronatem Wójta Gminy Zamość. Pierwsze miejsce i tytuł Mistrzyni Gminy Zamość zdobyła uczennica Szkoły Społecznej Milena Kawka. Nadmienić należy, że Milena tytuł mistrzowski zdobyła także w ubiegłym 2018 r. Gratulujemy!!!

Jak co roku uczniowie naszej szkoły z klas IV-VI zaangażowali się w tworzenie świątecznej paczki słodyczy dla dzieci z Domu Dziecka w Zamościu. Tym razem w akcji wzięły udział klasy: IVa, IVb oraz VIb. Dzieci przygotowały słodki upominek tuż przed świętami Bożego Narodzenia, aby pod choinką wychowanków zamojskiego Domu Dziecka nie zabrakło słodyczy. Nasi uczniowie z dużym entuzjazmem włączyli się w zbiórkę łakoci, pragnąc w ten sposób podzielić się z rówieśnikami radością przeżywanych świąt.

W sobotę 09 lutego 2019 r. na obiektach OSiR Zamość odbył się Feryjny Turniej Szachowy o Puchar Dyrektora OSiR Zamość. W kategorii chłopcy klasy I-IV szkoły podstawowe najlepszymi okazali się: Wojciech Wojciechowski - I miejsce Miłosz Wawrykiewicz - II miejsce. Gratulujemy!!!
Bożena Wojciechowska

W ramach cyklu „Ludzie z pasją” 22 października 2018 r. w Bibliotece Szkolnej odbyło się spotkanie z Przemysławem Portusiem - emerytowanym policjantem, ekspertem z zakresu kryminalistyki, pasjonatem genealogii.
Podczas spotkania poszerzyliśmy swoją wiedzę na temat grafologii w kryminalistyce, czyli techniki śledczej zwanej ekspertyzą pismoznawczą polegająca na badaniu autentyczności pisma i ustalaniu tożsamości jego autora, bądź potwierdzeniu lub wykluczeniu osoby z kręgu podejrzanych. Zaproszony gość opowiadał nam o swojej młodości, o swoich harcerskich historiach, początkach w pracy, a także wiele o swojej rodzinie. Zachęcał do poszukiwań informacji dotyczących swoich przodków. Jesteśmy bardzo zadowoleni ze spotkania i mamy nadzieję, że nie był to ostatni raz, kiedy mogliśmy posłuchać ciekawostek na temat grafologii i genealogii.

Katarzyna Jaczyńska i Nina Kowalczyk kl. 3C GIM.