Wyniki egzaminu gimnazjalnego 2017/2018

16 grudnia 2019 roku w Sali Consulatus Zamojskiego Ratusza odbyła się  uroczystość wręczenia nagród w konkursie historycznym "Wolna – Niepodległa".  To już II edycja tego konkursu, którego organizatorem jest Lubelskie Kuratorium Oświaty w Lublinie. W tegorocznej edycji nasi uczniowie ponownie zajęli czołowe miejsca i uzyskali tytuł laureata. W kategorii szkół podstawowych miasta Zamość  pierwsze miejsce zajął uczeń klasy VIIIa Michał Albrecht, a miejsce trzecie Lena Sokołowska z klasy VIII b. Uczniów przygotowywała pani Marta Wiśniewska. W kategorii szkół średnich  drugie miejsce w Zamościu zdobył uczeń klasy II LO - Jakub Szumowski, którego przygotowywała pani Małgorzata Dudek.

Andrzej Czochra

We wtorek 17 grudnia 2019r. Szkoła Społeczna zorganizowała Zamojską Szkolną Ligę Szachową turniej II. Szkołę reprezentowały trzy drużyny. Drużyna starsza w składzie: Kamil Cisek, Adrian Michalski i Maciej Stańczuk zdobyła złote medale. Ich młodsi koledzy - drużyna I: Szymon Kitka, Krzysztof Tułecki, Jan Kuniszyk wywalczyli srebro. Drużyna II młodszych szachistów Natalia Czajkowska, Oliwier Kubina oraz Pola Juszczak zdobyła brązowe medale. Gratulujemy.

Anna Maciukiewicz

Podczas GALI WOLONTARIATU zorganizowanej 11 grudnia 2019 r. przez Zamojskie Centrum Wolontariatu wręczono dyplomy najaktywniejszym wolontariuszom, koordynatorom i Klubom. Nagrodę Prezydenta Miasta Zamość za wyjątkową postawę, pełną życzliwości, zrozumienia otrzymał uczeń kl. 3D I SLO Piotr Bartosiewicz, za pracę na Oddziale Paliatywnym Starego Szpitala.

Wśród wyróżnionych na gali znaleźli się  Magdalena Szewczyk i Julia Waśko, obie z 3d LO, także za wolontariat w szpitalu. Natomiast dyplomy z MPCR za udział w zbiórce żywności w marketach dostali Kaja Tobiasz, Anna Wojtkowska, Agata Budzyńska i Mateusz Grajeta oraz harcerze Łukasz Rosa, Celina Kopeć i Katarzyna Wójtowicz.
Agnieszka Jaczyńska

6 grudnia Stowarzyszenie Pomocy Dzieciom Niepełnosprawnym „Krok za krokiem” w Zamościu, już po raz VII zorganizowało imprezę charytatywną pn. „OdDam –Wieczór Dobroczynności w Artis Hotel&SPA”.

Ideą Wieczoru była wdzięczność za pomoc i chęć podziękowania wszystkim osobom i instytucjom zaangażowanym we wsparcie działań Stowarzyszenia na rzecz zakończenia I etapu budowy „Rodzinnego Domu” – Kompleksu Terapeutyczno – Opiekuńczego dla dorosłych osób z niepełnosprawnościami w Zamościu przy ul. Kresowej 24, w którym od 28 lutego 2020 r. Warsztat Terapii Zajęciowej będzie miał nową siedzibę i przyjmie ponad 40 uczestników. Społeczność naszej szkoły przyłączyła się do akcji zbierania funduszy na rzecz wspomnianego domu, podejmując szereg działań, które także z naszej strony pozwoliły na ufundowanie przysłowiowej cegiełki.

Galę poprowadzili uczniowie naszego Liceum: Katarzyna Jaczyńska (kl. I c) oraz Kamil Rusztyn (kl. II d).

Agnieszka Jaczyńska

Jak co roku, uczniowie klas humanistycznych naszego Liceum uczestniczyli w warsztatach organizowanych przez Fundację im. prof. Zbigniewa Hołdy. Tym razem zmierzyli się z bardzo aktualnym zagadnieniem: Prawa i wolności obywatelskie: między wolnością słowa a godnością osobistą, granice praw i wolności obywatelskich: hejt czy opinia?

Uczestnicy warsztatów zapoznali się z podstawami prawnymi zagadnienia, a następnie w grupach analizowali przygotowane kazusy.

Ku naszej radości i satysfakcji warsztaty poprowadziła absolwentka naszego Liceum, Pani mecenas Adrianna Sagan-Bielecka.