misja - szkoła podstawowa

W środę 4 grudnia w Lublinie odbyła się Wojewódzka Licealiada oraz Igrzyska Młodzieży Szkolnej w pływaniu. Katarzyna Szuper, uczennica 1 klasy liceum wywalczyła wicemistrzostwo na dystansie 50 m stylem motylkowym przepływając dystans w czasie 29.48 s, ustanawiając tym samym nowy rekord życiowy.
Drużynowo naszą szkołę reprezentowała sztafeta dziewczyn (6x25m) w składzie: Katarzyna Szuper, Paulina Cholewińska, Iga Płaczkiewicz, Natalia Podolak, Izabela Sobka i Dagmara Szczęchor. Dziewczyny zajęły 10 miejsce.

W zawodach uczestniczyli również:
Jakub Abraszek (styl grzbietowy) 14
Kewin Mandziuk (styl motylkowy) 17
Jakub Kleinrok (styl klasyczny) 13

W Igrzyska Młodzieży Szkolnej uczestniczyli:
Ola Szaluś (50m stylem klasycznym) 11
Piotr Abraszek (50m stylem grzbietowym) 12

Opiekunem podczas zawodów był Maciej Usidus nauczyciel wychowania fizycznego

W piątek 06 grudnia 2019 r. miała miejsce w Zamościu Wojewódzka Licealiada w Szachach Drużynowych 2019 r. Do finałowego turnieju przystąpiło 16 drużyn z województwa lubelskiego. Czteroosobowe drużyny reprezentowały m. in. :I SLO Zamość, I LO "Kraszewski" Biała Podlaska, RCEZ Biłgoraj, I LO Chełm, I LO Tomaszów Lubelski, IV LO Łuków, I LO Lublin, LO "Sikorski" Międzyrzec Podlaski, ZST Janów Lubelski, I LO Radzyń Podlaski, ZS2 Kraśnik, ZSZ1 i II LO Włodawa, III LO Zamość, II LO Lubartów, I LO Parczew, I LO Krasnystaw oraz I SLO Zamość.

I Społeczne Liceum Ogólnokształcące reprezentowała drużyna w składzie: Kamil Cisek, Adrian Michalski, Maciej Stańczuk i Iga Wawryszczuk. Drużyna Społeczniaka podczas turnieju rozegrała 7 partii m. in. z: I LO Lublin, ZST Janów Lubelski, IV LO Łuków, I LO "Kraszewski" Biała Podlaska, III LO Zamość, RCEZ Biłgoraj, I LO Chełm. Warte podkreślenia jest to, że drużyna naszej Szkoły nie przegrała żadnego meczu i tym samym uplasowała się na I miejscu w województwie w szachach. Szkoła zdobyła tym samym tytuł Mistrza Województwa LICEALIADY W SZACHACH.

W poprzednich latach Szkoła zdobywała III miejsce oraz II miejsce. W mikołajki potwierdziła jednak, że jest mistrzem w województwie. Opiekunem drużyny podczas zawodów był Andrzej Czochra - nauczyciel szachów w Szkole Społecznej.

Wielkie gratulacje

www.gov.pl

W porównaniu z wynikami poprzedniego badania PISA 2015, polscy uczniowie osiągnęli lepsze wyniki we wszystkich badanych obszarach: rozumienia czytanego tekstu, rozumowania matematycznego i rozumowania w naukach przyrodniczych. We wszystkich trzech obszarach objętych badaniem wyniki polskich uczniów są powyżej średniej dla krajów OECD i lokują ich w światowej czołówce. Najlepsze wyniki w badaniu osiągnęli uczniowie z 4 regionów Chin, Hongkongu, Singapuru i Makao. W badaniu PISA 2018 wzięło udział ponad 660 tys. uczniów z 79 krajów i regionów świata.

Polscy uczniowie w rozumowaniu matematycznym wyprzedzają w Unii Europejskiej wszystkich poza młodymi Estończykami. W rozumieniu tekstu polska młodzież zajmuje 4. miejsce wśród krajów Unii, a w rozumowaniu w naukach przyrodniczych jest na 3. pozycji.

więcej na https://www.gov.pl

W piątek 29.11.2019 r. odbyła się w Zamościu "Licealiada szachowa" - eliminacje do turnieju wojewódzkiego. Do zawodów przystąpiło 7 drużyn z zamojskich liceów. Tym razem bezkonkurencyjną drużyną była drużyna Szkoły Społecznej w Zamościu, która zdobyła złote medale oraz awans do turnieju wojewódzkiego. Szkołę Społeczną reprezentowali: Kamil Cisek, Adrian Michalski, Maciej Stańczuk i Katarzyna Wójtowicz. Opiekunem drużyny był Andrzej Czochra.