Healthy European Youth

Bogusława Denys

Turecka szkoła Makbule Orman Ortaokulu z miasta Karaman była gospodarzem kolejnego spotkania nauczycieli w ramach projektu Healthy European Youth, które odbyło się w trzeciej dekadzie marca 2015r.  Oprócz przedstawicieli I Społecznego Gimnazjum im. Unii Europejskiej w Zamościu na spotkanie przybyli nauczyciele z Finlandii, Grecji, Słowacji, Rumunii, Estonii, Włoch i Hiszpanii.
Wszyscy uczestnicy spotkali się w Stambule, skąd ruszyli w dalszą drogę do odległego o około 800 kilometrów Karaman. Program pobytu wypełniło zwiedzanie niezmiernie interesujących zabytków, spotkania z przedstawicielami miejskich instytucji i, co najważniejsze, wizyta w szkole Makbule Orman Ortaokulu. Tureccy uczniowie zademonstrowali gościom ciekawy program artystyczny i oprowadzili ich po szkole, pokazując sporządzone podczas zajęć projektowych materiały i dekoracje.
W trakcie spotkania omówiono dotychczasowe postępy projektu oraz ustalono istotne kwestie związane z kolejnymi działaniami projektowymi.