Healthy European Youth

Bogusława Denys

22 maja 2015r. osiem pięcioosobowych drużyn wzięło udział w II edycji Gry Miejskiej pt.: „Śladami Stefana Milera – Poznaj Zamość”. Impreza odbywała się w ramach projektów unijnych projektów SAVE TODAY – SURVIVE TOMORROW oraz HEALTHY EUROPEAN YOUTH - program Erasmus+ i pod honorowym patronatem Prezydenta Miasta Zamość i w tym roku była współorganizowana razem z Ogrodem Zoologicznym w Zamościu.

Celem Gry było poznanie wybitnej postaci Stefana Milera, założyciela ZOO, nauczyciela, poety, społecznika, legionisty, patrioty oraz dobra zabawa.

Uczestnikami byli uczniowie 6 klas szkół podstawowych i jedna (poza konkursem) z gimnazjum. Wszystkie drużyny wyruszyły z Rynku Wielkiego i poruszały się po mieście według wskazówek - zagadek i zaliczały wybrane punkty związane z osobą Stefana Milera. Zadań do rozwiązania było 10 w miejscach tj. : obok kościoła św. Katarzyny, na dziedzińcu i w bibliotece I LO, na Rotundzie, w parku oraz w ZOO. Aby przejść przez kolejne punkty, uczestnicy musieli wykazać się sprawnością i pomysłowością: robić zdjęcia, pisać wiersze (teksty opublikowane w galerii), liczyć, odpowiadać na pytania, rozwiązywać krzyżówki i zagadki logiczne. Dopiero po rozwiązaniu zadania, uczniowie otrzymywali kolejne wskazówki co do nowych miejsc. O zwycięstwie zadecydowały zdobyte punkty a także czas przejścia trasy.

W ZOO nastąpiło podsumowanie Gry i wręczenie nagród.

Lista zwycięzców:
I miejsce: Szkoła Podstawowa nr 6 Zamościu
II miejsce: Szkoła Podstawowa nr 2 im. H. Sienkiewicza w Zamościu
III miejsce: Zespół Szkół w Kalinówce

Pozostałe szkoły biorące udział: Szkoła Podstawowa nr 8 im. Orląt Lwowskich w Zamościu, Szkoła Podstawowa im. Ks. J. Twardowskiego w Borowinie Sitanieckiej, Zespół Szkół im. Dzieci Zamojszczyzny w Sitańcu, Szkoła Podstawowa w Mokrem oraz Gimnazjum nr 4 im. Jana Pawła II w Krasnymstawie.

Organizatorami Gry byli nauczyciele:

• zespół matematyczny SP i Gim.: Elżbieta Kędrak, Maria Kędrak, Sława Bilska, Anna Janik, Zbysław Zapała
  • biblioteka Bożena Wojciechowska
  • religia Anna Maciukiewicz