16 grudnia 2015r. zespół projektowy ‘Mission Maths!’ przystąpił do realizacji działania ‘Cooking with Maths’, zakładającego pokazanie uczniom w jaki sposób mogą wykorzystać wiedzę matematyczną w trakcie wykonywania codziennych czynności, takich jak gotowanie. „Od tego co jesz rano zależy jaki będzie Twój dzień. Śniadanie ma dostarczyć energii do nauki i pracy” – te słowa zainspirowały uczniów klasy 5a do działania.
Aby uczniowie klasy 5 mogli zaplanować i wykonać zdrowe śniadania należało ich zapoznać z następującymi zagadnieniami:
- składnikami pokarmowymi
- zasadami właściwego odżywiania
- piramidą pokarmową
- kalorycznością posiłków
- ilością kalorii 11 latka
- kalorycznością śniadania
Przed lekcją uczniowie obejrzeli film pt. „Dieta zrównoważona”. Ich starsi koledzy, uczniowie gimnazjum zaprezentowali zasady prawidłowego odżywiania, zwracając szczególną uwagę na najważniejszy posiłek dnia - śniadanie.
Pracując w grupach uczniowie zaplanowali odpowiednio jadłospis śniadaniowy wykorzystując wiedzę matematyczną. Zważyli odpowiednią ilość składników pokarmowych (składniki przewidziane na 1 osobę oraz na kilka osób). Dla każdego składnika odczytali wartość energetyczną, a następnie przeliczyli kalorie poszczególnych pokarmów i zsumowali je. Wyniki porównali z zapotrzebowaniem energetycznym. Zajęcia były nie tylko okazją do zastosowania swojej matematycznej wiedzy w praktyce, ale również okazją do zaprezentowania umiejętności kulinarnych. Na koniec lekcji każda z grup podzieliła się posiłkiem z innymi uczniami. Zajęcia opracowała i przeprowadziła z uczniami p. Jolanta Michalczyk.