start

Nie da się ukryć, że wśród uczniów Społeczniaka zapanowała „gorączka czarnego złota”. Jako pierwsi w grze symulacyjnej „Oil City” mieli okazję uczestniczyć uczniowie klasy 3a gimnazjum, a później rozgrywki potoczyły się lawinowo dzięki zaangażowaniu pani Agnieszki Filipowicz, pani Katarzyny Miski i pani Katarzyny Garbacik. To oczywiście nie koniec – bo gra naprawdę wciąga, i to nie tylko uczniów. Gracze mają okazję przenieść się na tereny XIX-wiecznej Galicji (zabór austriacki), gdzie Ignacy Łukasiewicz otworzył pierwszą kopalnię ropy naftowej na świecie. Podczas rozgrywki wcielają się w postaci historycznych przedsiębiorców, którzy zawiązując trzyosobowe spółki, zajmują się wydobyciem, rafinacją i sprzedażą „czarnego złota”, oraz wosku i gazu, które złożom cennej cieczy często towarzyszyły. Jednak wydobywcze szyby, powstające na roponośnych działkach, oraz zatrudnieni „wiertacze” nie zawsze gwarantują pozyskanie cennych surowców – zdarza się i tak, że kopalnie zalewa woda, a klęski mogą ustrzec się jedynie ci, którzy zabezpieczą się na taką okoliczność, stosując odpowiednie usprawnienia. Ci, którym sprzyja szczęście, albo którym udało się przewidzieć koniunkturę, mają szansę korzystnie sprzedać wykopane surowce, a pozyskane w ten sposób środki finansowe zainwestować w rozwój własnej spółki. Wszystko to sprawia, że rozgrywka jest niezwykle emocjonująca i z rundy na rundę nabiera tempa.