start

Bożena Wojciechowska

29 listopada w szkolnej bibliotece odbyło się spotkanie ze znanym i cenionym zamojskim poetą – Panem Piotrem Linkiem. Organizatorem wydarzenia w ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa  byli uczniowie z klasy 3 D liceum. W spotkaniu wzięli również udział ich młodsi koledzy - uczniowie klasy 3A gimnazjum. Prowadzący wywiad zadali swojemu gościowi wiele pytań, na które Pan Piotr udzielił  interesujących, niekiedy zaskakujących, odpowiedzi. Uczestnicy spotkania mogli posłuchać o poetyckich inspiracjach, szacunku do słowa, współpracy z młodymi poetami, a także  o wielkiej pasji Pana Linka, którą jest muzyka. Nie zabrakło także pytań o pracę i  codzienność, na które poeta – jako człowiek niezwykle otwarty i sympatyczny  - chętnie odpowiadał. Na zakończenie tego inspirującego spotkania poeta przeczytał jeden ze swoich utworów z tomu pt. „Rdza” , skłaniając swoich słuchaczy do refleksji nad jego interpretacją.  Opuszczający bibliotekę uczestnicy przedsięwzięcia podkreślali, że Pan Piotr Link jest osobą niezwykle inspirującą, a spotkanie z nim na długo zapadnie im w  pamięci. Więcej informacji o spotkaniu ukaże się Gazetce Szkolnej „u.p.S!”

Aleksandra Surmacz kl. 3D LO