start

Bożena Wojciechowska

W ramach cyklu ,,Ludzie z pasją” nasza biblioteka w dniu 19 października 2018 roku miała przyjemność gościć Pana Jerzego Tyburskiego, dwukrotnego stypendystę Ministerstwa Kultury i Sztuki, Członka Związku Polskich Artystów Plastyków i przede wszystkim dyrektora BWA – Galerii Zamojskiej. Całe spotkanie przebiegło w niesamowicie przyjemniej i pełnej szacunku atmosferze. Pan Tyburski za pomocą prezentacji pokazał uczestnikom spotkania niektóre swoje obrazy, skupiając się na tych powstałych w obecnym roku. Gość przedstawiając prace takie jak: ,,Pejzaż Karoliny” czy „Łzy dla mamy” opowiadał o ich genezie oraz zdradzał szczegóły z życia prywatnego, które pozwoliły spojrzeć na dzieła zupełnie innym okiem. Artysta przewidział również zagadkę dla widowni związaną z jego ulubioną książką pt. ,,Mały Książę” pióra Antoine'a de Saint-Exupéry'go, której bohaterowie niezwykle go inspirują. Na koniec spotkania zrobiono pamiątkowe zdjęcia, a szczęśliwcy, którzy otrzymali małe albumy z pracami gościa mieli okazje zdobyć też autograf artysty. A więcej na temat spotkania i samego Pana Jerzego Tyburskiego będzie można dowiedzieć się w przyszłym numerze „u.p.S.!”-a.

Julia Ogonowska kl. 2C LO