.

Nina Kowalczyk

W dniach od 3 do 16 listopada klasa IIC I Społecznego Gimnazjum im. Unii Europejskiej w Zamościu zorganizowała w Zespole Szkół Społecznych akcję charytatywną na rzecz podopiecznych Schroniska dla bezdomnych Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta. Schronisko to znajduje się w Zamościu przy ulicy Orlicz – Dreszera 2 i przeznaczone jest tylko dla mężczyzn.W czasie zimy dom służy pomocą doraźną bezdomnym, dając im schronienie przed zimnem, karmiąc i ubierając.

W akcji dobroczynnej zebrano bardzo dużo ciepłej, zimowej odzieży męskiej i wiele innych niezbędnych rzeczy, które na pewno zostaną przyjęte z wdzięcznością przez podopiecznych schroniska. I jak zapewniają organizatorzy nie była to jednorazowa akcja, bo wiosną będą zbierać odzież letnią.

Młodzi wolontariusze z całego serca dziękują uczniom ze wszystkich poziomów nauczania oraz pracownikom Szkół Społecznych, którzy włączyli się w tę szlachetną inicjatywę.